15 April 2013

Δακτυλικά αποτυπώματα.

Βρετανοί επιστήμονες και ερευνητές στο πεδίο της εγκληματολογίας, κατάφεραν με επιτυχία να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα από επιφάνειες τροφών. Μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο εθεωρείτο από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Το επίτευγμα, ανοίγει το δρόμο, μετά τη βελτίωση της σχετικής τεχνικής, για την μελλοντική υιοθέτησή της ευρέως, γεγονός που θα διευρύνει τη γκάμα των στοιχείων, τα οποία θα
είναι δυνατό να συλλέξουν οι αρμόδιες Αρχές.

Όμως, η νέα τεχνική αποτελεί τροποποίηση μιας προϋπάρχουσας μεθόδου, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για τη λήψη αποτυπωμάτων από την επιφάνεια μιας κολλητικής ταινίας.

Τα πειράματα δείχνουν, ότι προς το παρόν η μέθοδος έχει καλύτερα αποτελέσματα σε φρούτα και λαχανικά με λεία επιφάνεια, όπως μήλα, ντομάτες, κρεμμύδια κ.ά.

Οι επιστήμονες ανέφεραν, ότι θα χρειαστούν ακόμα πολλές μελέτες έως ότου η τεχνική «δουλέψει» για όλα τα είδη των τροφών.

Η ίδια βρετανική επιστημονική ομάδα είχε για πρώτη φορά κατορθώσει να πάρει αόρατα δαχτυλικά αποτυπώματα από υφάσματα το 2011.

Μέχρι σήμερα, ακόμα δύο επιστημονικές ομάδες, μία από την Ινδία και μία από τη Σλοβενία, έχουν αναφέρει τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων από τρόφιμα, αλλά με τη χρήση χημικών ουσιών που σπάνια χρησιμοποιούνται.

0 comments:

Post a Comment